диета и отслабване
Зеленчукови супи за отслабване
5 здравословни рецепти за всеки, дори и с тегло в нормата
свързани теми
1. Суперпроста
На практика зеленчукова супа за отслабване можем да приготвим от всякакъв вид зеленчуци, като за предпочитане са тези, които не са месести. Просто залейте избраните съставки с няколко чаши постен бульон, сварете 10-15 минути и добавете предпочитаните подправки.
2. Базов бульон
Това е смес, която може да се използва както директно, така и като субпродукт за приготвяне на по-богата на зеленчуци супа. Има логика да си приготвим по-голямо количество, което, съхранявано в хладилник, ще ни улесни за сготвим различни видове супи. Все пак е добре бульонът да се използва в рамките на седмица.
Кипнете 5-6 литра вода, сложете 2-3 нарязани на кубчета картофа, 10 големи моркова, 1 едра глава накълцан лук, шепа грах или зелен боб, малко чесън, магданоз и подправки по ваш вкус. Зеленчуците не бива да се режат много на тънко. Добавете 1 чаена лъжичка сол и 1-2 щипки черен пипер.
След като заври, оставете бульонът да къкри на тих огън около 2 часа. Ако няма да го консумирате веднага, прецедете през гевгир преди да сложите в хладилника. Имате около 20 порции.
3. 0 мазнини
Вземете 6 порции бульон и го сложете да заври на среден огън. Нарежете и сложете 1 голям лук, 2 скилидки чесън, 2 нарязани на кубчета моркова. След като поври 5 минути, добавете половин средно голяма зелка, нарязана на ситно, 250 г зелен боб, 2 супени лъжици доматено пюре, от подправките – риган, босилек, магданоз (или каквото предпочитате), сол и пипер на вкус. Затворете тенджерата и варете 10-15 минути – докато омекне фасулът.
1 порция съдържа: 61 ккал, 4 г протеини, 13 г въглехидрати, 0 г мазнини, 4 г фибри.
4. 0 мазнини по италиански
В предварително кипнати 6 порции бульон добавете 1 голяма глава лук, накълцана ситно, 2 скилидки чесън, 2 цукини, 1 луковица фенхел, 1 чушка, четвърт накълцано на ситно зеле, 300 г спанак, 3 настъргани големи домата, от подправките – риган, босилек, магданоз (или каквото предпочитате), сол и пипер на вкус. Затворете тенджерата и варете 10 минути. Най-добре е супата да се сервира топла.
1 порция съдържа: 44 ккал, 2 г протеини, 10 г въглехидрати, 0 г мазнини, 3 г фибри.
5. По селски
Важна съставка на този вариант е табаското. Загрейте в тенджера на среден огън 4-5 супени лъжици зехтин. Добавете 1 глава накълцан лук и забъркайте за 1-2 минути. Добавете половин средна зелка, нарязана на ситно. След като всичко омекне, залейте с 1 литър зеленчуков бульон. Варете още 15 минути, добавете табаското и 1 чаена лъжичка захар.
1 порция съдържа: 75 ккал, 2 г протеини, 13 г въглехидрати, 2 г мазнини, 3 г фибри.
галерии
Facebook коментари