храни и напитки
7 причини защо не бива да прекаляваме с млякото
С възрастта млякото се усвоява по-трудно от организма
свързани теми
1. Млякото има свойството да натрупва радиоактивни вещества.
2. То съдържа хормони, антибиотици и други хранителни добавки – всички те добавени в храната на животните или при обработката на самото мляко.
3. При пастьоризиране, т.е. когато млякото се нагрява до над 80 градуса, се разрушават витамините, магнезият и една от аминокиселините, без които организмът не може да усвои другите вещества. Образуват се съединения, които не могат да се преработят.
4. Способността на организма да усвоява млякото през детството намалява с възрастта и намалява едва до 40% при възрастните.
5. Млякото се усвоява бавно – за около 3 часа. То лошо се съчетава с изварата и сметаната.
6. Млякото води за образуването на слуз, която запушва носа, гърлото, белите дробове и води до образуването на шлака.
7. Още по-вредно е свареното мляко – в него някои белтъчини, фосфорът и калцият преминават в неразтворими съединения.
Заради всичко изброено специалистите смятат, че млякото в големи количества е вредно за възрастните. Категорично не се препоръчва – и на децата, и на възрастните, да консумират мляко при хрема, настинка, бронхит или астма.
Ако обичате да пиете мляко, то трябва да бъде топло или на стайна температура и да се приема на бавни глътки или с лъжичка. В никакъв случай не го съчетавайте с други продукти.
Киселомлечните продукти като изварата, сметаната и маслото се усвояват по-лесно – за около час. При честата употреба на сметана или масло с хляб или картофи обаче се нарушава обмяната на мазнините и могат да възникнат проблеми с черния дроб и жлъчката.
галерии
Facebook коментари