храни и напитки
Сладоледът ни прави щастливи
Ако обичате да похапвате сладолед, правете го не само през лятото
свързани теми
Наскоро беше установено, че сладкото удоволствие притежава и други полезни свойства и прави хората по-щастливи.
Сладоледът стимулира производството на серотонин – веществото, което може да ни предпази от стреса и да повиши настроението ни, твърдят от Английската асоциация на изследователите за прилагане на науката в сферата на развлеченията (както и да ви звучи това наименование, асоциацията наистина съществува!).
Любителите на сладоледа често се определят като по-щастливи в сравнение с хората, които не го обичат.
Сладоледът се използва и като бързо и ефективно средство при кръвотечение от носа, което при някои хора е характерно за летните горещини.
Ново изследване, проведено от немски учени, показва резултати, според които сладоледът премахва и нервното напрежение и преумората. Млякото или сметаната, от които се прави сладоледът, съдържат Л-триптофан – много ефективен натурален транквилизатор, който подобрява настроението и успокоява нервната система. Това вещество помага и срещу безсъние. Млякото и сметаната сами по себе си обаче не притежават това свойство, защото при плюсова температура Л-триптофанът се разпада, а в сладоледа той запазва своята структура.
Учените смятат, че сладоледът има и допълнителен терапевтичен ефект, свързан с положителните емоции. Причината е, че той ни напомня за детството, което повечето хора определят като най-щастливия период от живота си.
галерии
Facebook коментари