билки

БГ
LAT

Исоп - лечебен

Hyssopus Officinalis L.



Исоп - лечебен
Други имена: калам

Описание:
Исопът е род, съставен от около 10-12 вида тревисти растения или полухрасти от семейство Устоцветни (Lamiaceae), живеещи в района от източното Средиземноморие до Централна Азия. Те са ароматни, с изправени разклонени стъбла дълги до 60 см и покрити с фини власинки по върховете.
Листата са тесни, продълговати, дълги 2-5 см.
Малките сини цветове цъфтят в горната част на разклоненията през лятото.
Най-известният вид е лечебният исоп (Hyssopus officinalis), отглеждан широко извън родните си области (Средиземноморието).
В Южна Европа често го прибавят и към домашните ликьори и други плодови напитки. Прочутият „Шартрьоз” например дължи вкуса си именно на исопа.

Химичен състав:
Исопът съдържа около 1% етерично масло, в състава на което като главни компоненти влизат пинен и пинокамфон (около 50%), а също цинеол, камфен и сесквитерпени.
Освен това в билката се съдържат дъбилни вещества, олеанолова и урзолова киселина, β-ситостерол, дитерпеновото горчиво вещество марубин, розмаринова киселина, флавоновият гликозид диосмин и хизопин, смоли, захари, минерални соли, органични киселини и др.
Коренището има лек, приятен аромат и слабо парлив вкус. Изсушено, то съдържа около 3,5 % етерично масло, горчивите вещества акорин и акоретин, полизахариди, антибиотични и полифенолни вещества.

Приложение:
Използва се при
• бронхит,
• кашлица,
• храносмилателни проблеми,
• колит,
• кожни обриви,
• нощно изпотяване.

Начин на употреба:
1 супена лъжица исоп се кисне 30 минути в 400 мл гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 мл преди ядене.

View Hyssopus officinalis and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

Настоящата информация за Исоп - лечебен е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии