билки
БГ
LAT
Карамфил
Eugenia Caryophyllata
Описание:
Карамфиловото дърво е вечнозелено и расте на височина до 10–20 м.
Има големи овални листа и пурпурни цветове в многобройни групи в съцветия по върховете на клоните.
Цветните пъпки първоначално са със светъл цвят, но постепенно стават зелени, след което се развиват до яркочервени и тогава са готови за бране. Карамфилът се бере, когато пъпките са 1,5 до 2 см дълги и се състоят от дълга чашка, завършваща с четири разперени чашелистчета и четири неотворени венчелистчета, образуващи малко топче в средата.
Семейството наброява около 300 вида, произхождащи от Европа, Северна Африка и Азия. Те са едно-, две- и многогодишни растения. Развиват силно разклонена коренова система.
Цветовете са прости или кичести, силно ароматни, разнообразно обагрени - розови, червени, жълти или бели. Създадени са много хибриди и сортове с други багри и пъстри.
Карамфил се бере предимно в Индонезия (островите Банда, познати още като „острови на подправките“) и Мадагаскар. Отглежда се и в Занзибар, Индия и Шри Ланка.
Приложение:
Карамфилът е известен като подправка от дълбока древност.
• Както повечето подправки е имал антисептично действие и се е ползвал за да предпазва хранопровода от инфекции.
• В стоматологията карамфиловото масло (или неговата главна съставна част евгенол) е употребявано като антисептик и ефикасно средство срещу болката.
• Същите качества на маслото се използват при лечението на ревматизъм, артрит и инфекции на горните дихателни пътища.
• Смята се, че пробужда и прояснява мисълта.
• Действа като афродизиак. Укрепва имунната система.
• Регулира нивото на ненаситените мастни киселини, чиято липса води до стареене на организма.
• Използва се и при диабет, импотентност, храносмилателни смущения.
Начин на употреба:
1 кафяна лъжичка от билката кисне 10 минути в 250 мл гореща вода. Пие се 3 пъти дневно по 80 мл преди хранене.
Карамфиловото дърво е вечнозелено и расте на височина до 10–20 м.
Има големи овални листа и пурпурни цветове в многобройни групи в съцветия по върховете на клоните.
Цветните пъпки първоначално са със светъл цвят, но постепенно стават зелени, след което се развиват до яркочервени и тогава са готови за бране. Карамфилът се бере, когато пъпките са 1,5 до 2 см дълги и се състоят от дълга чашка, завършваща с четири разперени чашелистчета и четири неотворени венчелистчета, образуващи малко топче в средата.
Семейството наброява около 300 вида, произхождащи от Европа, Северна Африка и Азия. Те са едно-, две- и многогодишни растения. Развиват силно разклонена коренова система.
Цветовете са прости или кичести, силно ароматни, разнообразно обагрени - розови, червени, жълти или бели. Създадени са много хибриди и сортове с други багри и пъстри.
Карамфил се бере предимно в Индонезия (островите Банда, познати още като „острови на подправките“) и Мадагаскар. Отглежда се и в Занзибар, Индия и Шри Ланка.
Приложение:
Карамфилът е известен като подправка от дълбока древност.
• Както повечето подправки е имал антисептично действие и се е ползвал за да предпазва хранопровода от инфекции.
• В стоматологията карамфиловото масло (или неговата главна съставна част евгенол) е употребявано като антисептик и ефикасно средство срещу болката.
• Същите качества на маслото се използват при лечението на ревматизъм, артрит и инфекции на горните дихателни пътища.
• Смята се, че пробужда и прояснява мисълта.
• Действа като афродизиак. Укрепва имунната система.
• Регулира нивото на ненаситените мастни киселини, чиято липса води до стареене на организма.
• Използва се и при диабет, импотентност, храносмилателни смущения.
Начин на употреба:
1 кафяна лъжичка от билката кисне 10 минути в 250 мл гореща вода. Пие се 3 пъти дневно по 80 мл преди хранене.
Настоящата информация за Карамфил е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.
най-четеното в билки
галерии