билки
БГ
LAT
Копър
Anethum graveolens
Други имена: моностър, старокос, градински копър
Описание:
Копърът е едногодишно растение с набраздено кухо стъбло. Цветовете са жълти. Плодовете са 3-5 мм дълги, яйцевидни, двусеменни. Цъфти през юли-август.
Разпространение:
Расте като диворастящо само в южната част на Черноморското крайбрежие и край р. Дунав. Отглежда се в цялата страна.
Употребяеми части:
За лечебни цели се използват зрелите плодове и цялата цъфтяща надземна част в свежо състояние.
Действие:
Действа газогонно, потискащо централната нервна система, успокояващо до сънотворно. Лечебният ефект на копъра се дължи основно на съдържащото се в него етерично масло. Установена е и спазмолитична активност, пикочогонно и противоглистно действие.
Надземната част на растението има антибактериално действие, повишава съпротивителните сили на организма срещу заболявания, увеличава апетита.
Приложение:
• при деца с ленив стомах, безапетитие, запек с колики, задръжка на газове,
• стимулира храносмилането, подобрява апетита, премахва коликите,
• отхрачващо средство при бронхити и коклюш,
• при хронична коронарна недостатъчност, като профилактично средство срещу пристъпи на стенокардия, както и при спазми на гладката мускулатура на органите в коремната кухина,
• Употребява се и като нервоуспокояващо средство, особено при кърмачета.
• В българската народна медицина плодът се използва при безсъние, стомашни болки, болести на жлъчката и далака, хълцане, за повишаване количеството на млякото у кърмачките, при кашлица.
• Плодът се употребява още при главоболие, като средство, укрепващо кръвоносните съдове, при камъни в бъбреците и пикочния мехур, при болезнено уриниране, газове и повишено кръвно налягане (настойка от стръковете).
Вътрешно приложение: 1 чаена лъжичка леко счукани плодове се заливат с 500 мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша 15 минути преди ядене, 4 пъти дневно.
Начин на употреба:
2 супени лъжици счукани плодчета киснат 10 минути в 250 мл вода, подслажда се и се дава по 1-2 лъжички след кърмене.
Описание:
Копърът е едногодишно растение с набраздено кухо стъбло. Цветовете са жълти. Плодовете са 3-5 мм дълги, яйцевидни, двусеменни. Цъфти през юли-август.
Разпространение:
Расте като диворастящо само в южната част на Черноморското крайбрежие и край р. Дунав. Отглежда се в цялата страна.
Употребяеми части:
За лечебни цели се използват зрелите плодове и цялата цъфтяща надземна част в свежо състояние.
Действие:
Действа газогонно, потискащо централната нервна система, успокояващо до сънотворно. Лечебният ефект на копъра се дължи основно на съдържащото се в него етерично масло. Установена е и спазмолитична активност, пикочогонно и противоглистно действие.
Надземната част на растението има антибактериално действие, повишава съпротивителните сили на организма срещу заболявания, увеличава апетита.
Приложение:
• при деца с ленив стомах, безапетитие, запек с колики, задръжка на газове,
• стимулира храносмилането, подобрява апетита, премахва коликите,
• отхрачващо средство при бронхити и коклюш,
• при хронична коронарна недостатъчност, като профилактично средство срещу пристъпи на стенокардия, както и при спазми на гладката мускулатура на органите в коремната кухина,
• Употребява се и като нервоуспокояващо средство, особено при кърмачета.
• В българската народна медицина плодът се използва при безсъние, стомашни болки, болести на жлъчката и далака, хълцане, за повишаване количеството на млякото у кърмачките, при кашлица.
• Плодът се употребява още при главоболие, като средство, укрепващо кръвоносните съдове, при камъни в бъбреците и пикочния мехур, при болезнено уриниране, газове и повишено кръвно налягане (настойка от стръковете).
Вътрешно приложение: 1 чаена лъжичка леко счукани плодове се заливат с 500 мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша 15 минути преди ядене, 4 пъти дневно.
Начин на употреба:
2 супени лъжици счукани плодчета киснат 10 минути в 250 мл вода, подслажда се и се дава по 1-2 лъжички след кърмене.
Настоящата информация за Копър е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.
най-четеното в билки
галерии