билки
БГ
LAT
Малина
Rubus Idaeus L.
Описание:
Малината представлява полухраст, достигащ на височина до 1-1,5 м. Листата са тройни или перести с 5-7 листчета, отгоре зелени, отдолу сребристосиви. Цветовете са бели с дълги дръжки. Плодът е сборен, съставен от многобройни червени костилкови плодчета. Цъфти през май-юли, а плодовете узряват в периода юли-август.
Разпространение:
Малината расте из гори и храсталаци от равнините до високите части на планините в цялата страна.
Употребяеми части:
Използват се листата и плодовете.
Действие:
В прясно състояние или под формата на сок или сироп плодовете на малината са приятно витаминозно, потогонно и тонизиращо средство
Приложение:
• Изсушени плодове: потогонно при висока температура, възпалителни заболявания на горните дихателни пътища.
• Листа и корени: стомашно-чревни заболявания, катари, диарии, стомашни и чревни колики.
• Запарка от листа: външно за гаргара при възпалителни процеси в устната кухина, зъбобол.
Начин на употреба:
2 супени лъжици от билката киснат 10 минути в 500 мл гореща вода. Прецежда се. Пие се 3 пъти дневно по 150 мл преди ядене.
Малината представлява полухраст, достигащ на височина до 1-1,5 м. Листата са тройни или перести с 5-7 листчета, отгоре зелени, отдолу сребристосиви. Цветовете са бели с дълги дръжки. Плодът е сборен, съставен от многобройни червени костилкови плодчета. Цъфти през май-юли, а плодовете узряват в периода юли-август.
Разпространение:
Малината расте из гори и храсталаци от равнините до високите части на планините в цялата страна.
Употребяеми части:
Използват се листата и плодовете.
Действие:
В прясно състояние или под формата на сок или сироп плодовете на малината са приятно витаминозно, потогонно и тонизиращо средство
Приложение:
• Изсушени плодове: потогонно при висока температура, възпалителни заболявания на горните дихателни пътища.
• Листа и корени: стомашно-чревни заболявания, катари, диарии, стомашни и чревни колики.
• Запарка от листа: външно за гаргара при възпалителни процеси в устната кухина, зъбобол.
Начин на употреба:
2 супени лъжици от билката киснат 10 минути в 500 мл гореща вода. Прецежда се. Пие се 3 пъти дневно по 150 мл преди ядене.
Настоящата информация за Малина е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.
най-четеното в билки
галерии