билки
БГ
LAT
Орех
Juglans regia
Описание:
Орехът е дърво, високо до 30 метра, с широка, силно разклонена кора. Листата са едри. Плодът е сферичен или яйцевиден. Цъфти през април-май.
Отглежда се в цялата страна.
Употребяеми части:
За лечебни цели се използват листата, черупките и зелената обвивка на плодовете.
Химичен състав:
Орехите са богати на магнезий, желязо, селен, мед и манган. Съдържат и витамини Е и В, както и фолиева киселина.
Орехите са висококалорични но съдържат ненаситени мастни киселини, като голямо количество са омега-3-мастните киселини.
Тънката обвивка на ореха е изградена от много баластни вещества.
Орехите притежават от 10 до 20% от нужните на организма аминокиселини и са много добър източник на белтъци. Могат да се ползват като заместител на месото. Особено подходящи са за болни от подагра, тъй като пълноценните белтъци не съдържат холестерол. Витамините от групата В ги правят много полезна храна за нервите. Освен това орехите действат укрепващо на сърцето и подпомагат кръвообращението. Влияят благоприятно върху стойностите на мазнините в кръвта.
Действие:
Орехът сейства противовъзпалително, запичащо, тонизира нервната и храносмилателната система. Спомага за понижаване на кръвното налягане и нивото на кръвната захар.
Приложение:
Традиционната медицина препоръчва ореха за
• укрепващи бани при рахит,
• екземи,
• възпаления на кожата, венците, стомаха, червата,
• укрепващи бани при бяло течение у жената,
• хемороиди,
• кървене,
• укрепващи бани при нередовна менструация,
плодовете: при
• захарна болест,
• други смущения в обмяната на веществата.
Внимание! При съхранение орехите се развалят лесно и могат да образуват високотоксични вещества, затова трябва да се почистват редовно!
Орехът е дърво, високо до 30 метра, с широка, силно разклонена кора. Листата са едри. Плодът е сферичен или яйцевиден. Цъфти през април-май.
Отглежда се в цялата страна.
Употребяеми части:
За лечебни цели се използват листата, черупките и зелената обвивка на плодовете.
Химичен състав:
Орехите са богати на магнезий, желязо, селен, мед и манган. Съдържат и витамини Е и В, както и фолиева киселина.
Орехите са висококалорични но съдържат ненаситени мастни киселини, като голямо количество са омега-3-мастните киселини.
Тънката обвивка на ореха е изградена от много баластни вещества.
Орехите притежават от 10 до 20% от нужните на организма аминокиселини и са много добър източник на белтъци. Могат да се ползват като заместител на месото. Особено подходящи са за болни от подагра, тъй като пълноценните белтъци не съдържат холестерол. Витамините от групата В ги правят много полезна храна за нервите. Освен това орехите действат укрепващо на сърцето и подпомагат кръвообращението. Влияят благоприятно върху стойностите на мазнините в кръвта.
Действие:
Орехът сейства противовъзпалително, запичащо, тонизира нервната и храносмилателната система. Спомага за понижаване на кръвното налягане и нивото на кръвната захар.
Приложение:
Традиционната медицина препоръчва ореха за
• укрепващи бани при рахит,
• екземи,
• възпаления на кожата, венците, стомаха, червата,
• укрепващи бани при бяло течение у жената,
• хемороиди,
• кървене,
• укрепващи бани при нередовна менструация,
плодовете: при
• захарна болест,
• други смущения в обмяната на веществата.
Внимание! При съхранение орехите се развалят лесно и могат да образуват високотоксични вещества, затова трябва да се почистват редовно!
Настоящата информация за Орех е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.
най-четеното в билки
галерии