билки
БГ
LAT
Ягода - горска
Fragaria vesca
Описание:
Ягодата е многогодишно тревисто растение, високо около 30 сантиметра, с дълги пълзящи стъбла. Листата са предимно приосновни, сложни, тройни с дълги дръжки. Отделните листчета са яйцевидни и назъбени. Цветовете са бели, събрани в съцветия. Плодчетата са многобройни, едносеменни орехчета. Цъфти към края на пролетта и началото на лятото - от май до август.
Ягодите са първите плодове на пролетта. Те са не само вкусни, но и много полезни. Купичка ягоди съдържа 20% от необходимата дневна доза фолиева киселина - водноразтворим витамин B12, който доказано намалява някои дефекти при новородените. Ягодите не съдържат мазнини, натрий и холестерол и са нискокалорични. Осем средно големи ягоди покриват дневната нужда от витамин С, като имат само 55 калории.
Разпространение:
Ягодата расте по поляни, из храсталаци и гори в цялата страна, дори и над 1000 м надморска височина.
Употребяеми части:
Използват се плодовете, цветовете и листата.
Действие:
Разширява кръвоносните съдове, снижава артериалното налягане, забавя сърдечния ритъм и усилва съкратителната способност на сърцето.
Приложение:
Ягодите са ценен диетичен продукт. Използват се при
• високо кръвно налягане,
• атеросклероза,
• язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника,
• анемия,
• авитаминоза,
• неврастения,
• запек,
• подагра,
• маточни кръвотечения.
Действат като леко диуретично средство при
• бъбречни камъни,
• подагра,
• диарии,
• чернодробни възпаления.
Някои изследвания показват, че ягодите предотвратяват появата на рак - заради високото съдържание на витамин С, а също така намаляват риска от заболявания на чревната система. Те са богат източник на оксиданти флавоноиди (на второ място след боровинките).
Когато се консумират в по-големи количества ягодите имат успокояващ ефект, прочистват кръвта и черния дроб.
Ягодите спомагат и за заздравяването на венците.
Те са също така идеално средство за почистване на кожата и се прилагат против акне и мазна кожа. Имат избелващо свойство.
Начин на употреба:
2 супени лъжици от билката киснат 2 часа в 500 мл гореща вода. Прецежда се и се пие по 120 мл по 3 пъти дневно преди ядене.
Ягодата е многогодишно тревисто растение, високо около 30 сантиметра, с дълги пълзящи стъбла. Листата са предимно приосновни, сложни, тройни с дълги дръжки. Отделните листчета са яйцевидни и назъбени. Цветовете са бели, събрани в съцветия. Плодчетата са многобройни, едносеменни орехчета. Цъфти към края на пролетта и началото на лятото - от май до август.
Ягодите са първите плодове на пролетта. Те са не само вкусни, но и много полезни. Купичка ягоди съдържа 20% от необходимата дневна доза фолиева киселина - водноразтворим витамин B12, който доказано намалява някои дефекти при новородените. Ягодите не съдържат мазнини, натрий и холестерол и са нискокалорични. Осем средно големи ягоди покриват дневната нужда от витамин С, като имат само 55 калории.
Разпространение:
Ягодата расте по поляни, из храсталаци и гори в цялата страна, дори и над 1000 м надморска височина.
Употребяеми части:
Използват се плодовете, цветовете и листата.
Действие:
Разширява кръвоносните съдове, снижава артериалното налягане, забавя сърдечния ритъм и усилва съкратителната способност на сърцето.
Приложение:
Ягодите са ценен диетичен продукт. Използват се при
• високо кръвно налягане,
• атеросклероза,
• язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника,
• анемия,
• авитаминоза,
• неврастения,
• запек,
• подагра,
• маточни кръвотечения.
Действат като леко диуретично средство при
• бъбречни камъни,
• подагра,
• диарии,
• чернодробни възпаления.
Някои изследвания показват, че ягодите предотвратяват появата на рак - заради високото съдържание на витамин С, а също така намаляват риска от заболявания на чревната система. Те са богат източник на оксиданти флавоноиди (на второ място след боровинките).
Когато се консумират в по-големи количества ягодите имат успокояващ ефект, прочистват кръвта и черния дроб.
Ягодите спомагат и за заздравяването на венците.
Те са също така идеално средство за почистване на кожата и се прилагат против акне и мазна кожа. Имат избелващо свойство.
Начин на употреба:
2 супени лъжици от билката киснат 2 часа в 500 мл гореща вода. Прецежда се и се пие по 120 мл по 3 пъти дневно преди ядене.
Настоящата информация за Ягода - горска е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.
най-четеното в билки
галерии