билки

БГ
LAT

Жълт кантарион

Hypericum Perforatum



Жълт кантарион
Други имена: звъника, порезниче, кърски чай, сечено биле, шуплек

Описание:
Жълтият кантарион е многогодишно тревисто растение, силно разклонено, голо, високо 30 до 100 см. Листата са срещуположни, без дръжки, овално елипсовидни, дълги 1-3 см.
Цветовете са жълти, събрани на върха на стъблото в съцветие - метлица. Тичинките са много, сраснали в основата си в 3 снопчета.
Плодът е тригнездна кутийка. Цъфти от май до септември.

Разпространение:
Расте из цялата страна по тревисти места, из храсталаците и сечищата и из нивите. У нас се срещат около 22 вида жълт кантарион.

Употребяема част:
Надземната част се събира в началото или през времето на цъфтенето чрез отрязване на облистените стъбла с цветовете и пъпките на около 20см от върха. Не трябва да се събират прецъфтели стръкове.

Действие:
Жълтият кантарион притежава разнообразни и добре доказани полезни свойства - противовъзпалително, противомикробно, адстрингентно, ранозаздравяващо и противоязвено действие, тонизира нервната система, има подчертан кръвоспиращ ефект, подобрява оросяването на сърдечния мускул, засилва сърдечната дейност, леко повишава кръвното налягане, има слаб диуретичен ефект.

Приложение:
Прилага се при:
• възпалителни заболявания на храносмилателни органи,
• смущения в храносмилането - язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника,
• остри и хронични гастрити,
• ентероколити,
• парене,
• лошо храносмилане,
• диария,
• изгаряния,
• замърсени гнойни и бавно зарастващи рани по кожата и лигавицата,
• при болни с депресия,
• възпаление на седалищния нерв,
• неврологични страдания,
• изтощение след тежко боледуване.
Жълтият кантарион подобрява общото състояние на болния, теглото се увеличава, напрежението, безсилието и страхът изчезват. Успокояващото действие се засилва при комбинирането му с хмел.

Начин на употреба:
Съществуват различни предписания за приготвяне на запарки и отвари от жълт кантарион. Вътрешно се приема най-често като запарка, приготвена от една супена лъжица ситно счукана билка на 250 мл вода. След като ври 10-15 минути, запарката се прецежда и след изстиване се изпива за 1 денонощие.
За лечение на язва се използува и запарка от 1 супена лъжица билка на 1 л вода, която се изпива вместо вода за 1 денонощие.
Приготвяне на маслен извлек: 100 г билка се накисва в 500 мл зехтин и се поставя в продължение на 10 дни на светло (може и на слънце). От извлека се вземат по 2 чаени лъжички - сутрин, на обед и вечер преди хранене.

Внимание! Да не се употребява при:
• свръхчувствителност към жълт кантарион;
• бременност и кърмене;
• едновременно лечение с други лекарства, приемани през устата (за лечение на HIV - инфекция, за лечение на мигрена, антидепресанти, циклоспорин, продукти, причиняващи повишена чувствителност на кожата към светлината);
• при повишена чувствителност към UV-лъчи (фоточувствителност).
Да не се употребява повече от 3-6 месеца без консултация с лекар.
Да не се приема от деца под 12 години.
Употребата да се консултира с лекар при наличен прием на противозачатъчни таблетки (може да се появи нерегулярно кървене).

Настоящата информация за Жълт кантарион е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии