храни и напитки
Ройбос: чай за шампиони
Няколко причини да пием с удоволствие тази южноафриканска напитка
свързани теми
Ето още няколко сериозни причини да сложим чайника на котлона...
Повишава защитните сили на тялото
Ройбос повишава защитата на тялото срещу заболявания като увеличава нивата на антиоксидантите в кръвта. Изследване, проведено през 2010 г. и публикувано в изданието Food Chemistry доказва, че антиоксидантите в ройбоса са достатъчно мощни, за да демонстрират видим ефект, чийто връх е един час след изпиването на чая.
Предпазва черния дроб
Според испански изследователи, работещи в различни болници и университети в Испания и публикували труда си в списание Phytomedicine по-рано тази година, ройбосът предпазва черния дроб от натрупването на мазнини и намалява риска от заболявания, свързани с обмяната на веществата.
Пази сърцето
През 2010 г. шведски изследователи установиха, че ройбосът възпрепятства ензимът, отговорен за развитието на сърдечносъдовите заболявания. Зеленият и черният чай нямат такова свойство. Освен това е доказано, че пиенето на ройбос през деня в продължение на шест седмици понижава оксидативният стрес, който се свързва с развитието на рак, сърдечни заболявания и диабет.
Облекчава стомашните спазми
Съвместна разработка на пакистански, канадски и германски учени, проведена през 2006 г. доказва, че ройбосът има успокояващ ефект при спазмите на храносмилателната система поради съдържащите се в него флавоноиди и други полезни съставки.
Как да пием ройбос
Експертите препоръчват да пием по шест чаши ройбос на ден, за да извлечем пълните ползи от него. Този чай е отличен начин да си набавим антиоксиданти от естествен източник – напитката ни предоставя букет от различни такива вещества само в една чаша. Но, ако изпием цял чайник сутринта, това не значи, че ще усещаме ефектът му през целия ден. Антиоксидантите достигат максимално ниво в кръвта един-два часа след консумацията на ройбос, а след това се отделят от организма. Ако искаме антиоксидантната защита да продължи през целия ден, трябва да пием през няколко часа по чаша ройбос. Дори и с добавени мед или захар, този билков чай запазва здравословните си ползи.
галерии
Facebook коментари