хигиена и превенция
Не всички мазнини са вредни
Омега-3 мастните киселини предпазват мозъка и сърцето
свързани теми
Много от тези полезни мазнини ни предпазват от заболявания като коронарно сърдечно заболяване, диабет и деменция. Най-важните мазнини в тази категория са омега-3 мастните киселини. Известно е съществуването на три омега мастни киселини, които са полиненаситени мазнини и съдържат повече от една двойна връзка. Това са
• DHA (докозахексаеновата киселина),
• EPA (ейкозапентанова киселина) и
• ALA (алфа линоленова киселина).
DHA и EPA се набавят предимно от рибеното масло, докато ALA може да си набавим от ядки и зелени листни зеленчуци като например спанака. Терминът омега-3 мастни киселини е измислен, за да обозначава, че първата двойна връзка възниква след третия въглерод, ако се брои от метиловия край (омега края).
Омега-6 мастните киселини също са полиненаситени мастни киселини, но двойната връзка започва след шестия въглероден атом. Здравните ползи от омега-6 мастните киселини не са толкова значими като тези от омега-3.
Омега-3 мазнините не могат да се произвеждат от тялото и затова трябва да си ги набавяме чрез храната.
Ползи за мозъка
Има доказателства, че омега-3 мастните киселини могат да действат като средство за подобряване на настроението и оттам – да помагат при депресия. Доказателствата не са окончателни, но нивото на депресията е по-ниско в държави, където хората консумират повече омега-3 мастни киселини.
Тези мазнини предпазват и от началото на деменцията. ADHD (разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност) се среща най-често при децата в училищна възраст и е хронично по природа, но включването на омега-3 мастни киселини в диетата обръща хода на заболяването. Прогресирането на шизофренията също се забавя от EPA. Омега-3 мастните киселини успяват да обърнат и процеса на увреждане на паметта при хората с деменция.
Ползи за сърцето
Омега-3 мастните киселини предпазват и сърцето по няколко начина. Първо, намаляват възпалителните процеси в тялото. Тези процеси са от части отговорни за натрупването на плаки в артериите. Омега-3 мастните киселини понижават и нивото на триглицеридите в кръвта. Триглицеридите са мазнини, които, когато се натрупат в кръвта, предразполагат към затлъстяване, метаболитен синдром и сърдечни заболявания.
Омега-3 мазнините повишават нивото на добрия (HDL) холестерол, ограничават образуването на съсиреци и предпазват от високо кръвно налягане. Ефектът на понижаване на кръвното е слаб, но може да помогне като помощен метод при прилагането на други методи. Хората, които са претърпели сърдечна недостатъчност,, могат да се предпазят от последващи проблеми като включат тези мазнини в диетата си.
В някои страни има увеличена консумация на омега-6 мастни киселини. Съотношението на омега-6 към омега-3 мазнините е около 10, при положение, че в идеалния случай трябва да е около 2,5. Затова, ако увеличим консумацията на омега-3 мастни киселини, съотношението ще се подобри, а оттам ще дойдат и многобройните ползи за здравето.
галерии
Facebook коментари