храни и напитки
4-те най-полезни и 3-те най-вредни подсладители
Сладкото не е прищявка, а необходимост за тялото ни
свързани теми
Полезен подсладител №2: Захарен алкохол
Популярни захарни алкохоли са ксилитол, сорбитол и еритритол - естествени подсладители, направени чрез процес на ферментация от захарна тръстика. Те съдържат по-малко калории от меда и чистата захар, но доста повече от калориите в стевията. Освен това захарните алкохоли оставят охлаждащо усещане в устата и доказано предпазват от кариес. Само не трябва да прекаляваме с употребата им – твърде голямото количество в организма може да доведе до т.нар. GI дистрес – гастроинтестинален дистрес, който води до чувство за постоянна умора и неспособност да се свърши каквото и да било.
Полезен подсладител №3: органичен суров мед
Да, медът наистина съдържа по-високи количества фруктоза, но в него има и изобилие от предпазващи от рак антиоксиданти. Този подсладител облекчава и симптомите на алергия. Не е нужно да ограничаваме употребата на суровия мед до чашата чай сутринта. Можем да го използваме и за облекчаване на изгаряния, както и като естествено антисептично средство при порязвания и рани. Медът има и нисък гликемичен индекс, което значи, че, ако го добавим към киселото мляко или чая си, няма да доведе до рязък спад на кръвната захар по-късно през деня.
Полезен подсладител №4: Тръстикова меласа
Въпреки че е с високо съдържание на калории, този подсладител (познат и у нас като molasses blackstrap) е богат на желязо, калий и калций, което го превръща в здравословен заместител на повечето останали разновидности. Важно е да се знае обаче, че меласата не е подходяща за диабетици.
- 1
- 2
галерии
Facebook коментари