хигиена и превенция
Витамин С намалява риска от инфаркт
Той предпазва от сърдечна недостатъчност и други сърдечносъдови заболявания
свързани теми
Ако спазваме основната препоръка да ядем по 5 порции плодове и зеленчуци на ден, това ще ни осигури достатъчно витамин С, за да понижим риска от фатална сърдечна недостатъчност с цели 2,4 пъти, пише ноемврийския брой на изданието American Heart Association Scientific Sessions.
Витамин С намалява количеството на силно чувствителните С-реактивни протеини в тялото, които са маркер за възпаление – една от основните причини за възникване на сърдечносъдово заболяване.
Хората, които вече имат такова заболяване, е два пъти по-вероятно да умрат в рамките на година, ако нивата на витамин С в организма им са ниски, твърдят изследователите от университета на Улсан, Корея.
галерии
Facebook коментари