храни и напитки
Суровите домати: повече ползи или вреди
Ликопенът в доматите безспорно е един от най-модерните антиоксиданти
свързани теми
Ползите
Суровите домати съдържат различни антиоксиданти, витамини и минерали, които имат потенциала да ни предпазят от сериозни заболявания. Консумацията на повече домати (и зеленчуци като цяло) може да ни помогне да се предпазим от заболявания и състояния като отслабване на костите, рак, диабет, камъни в бъбреците, удар, сърдечна недостатъчност и затлъстяване.
Суровите домати имат противовъзпалителни свойства и дори предпазват мозъка от възникване на състояния, влошаващи паметта и познавателните възможности.
При мъжете доматите имат и по-специфични ползи. Диетолозите препоръчват на мъжете да ядат домати поне веднъж седмично, защото ликопенът в тях допринася за здравето на простатата.
Хранителна стойност
Позитивните здравни свойства на доматите са резултат от антиоксидантите и другите полезни съставки в тях. Основният антиоксидант в доматите - ликопенът, неутрализира вредните свободни радикали, които увреждат клетките в организма.
Доматите съдържат и бета-каротин, фолиева киселина и витамините А, С и Е. Освен това те имат особено ниско енергийно тегло, което значи, че голяма порция от тях доставя на организма само малко количество калории и мазнини. Една купичка нарязани домати съдържа само 30 калории и по-малко от 0,5 г мазнини.
Минуси
Хората, които по някаква причина не обичат домати, логично акцентират върху потенциалните вреди от тях – доматите наистина имат киселинни свойства, които могат да влошат проблемите със стомашните киселини. Специалистите препоръчват да се въздържаме от домати, ако имаме проблем с гастроезофагеален рефлукс, тъй като може да се стигне до утежняване на симптомите. Консумацията на твърде много домати за сметка на други плодове и зеленчуци може да доведе и до евентуални хранителни дефицити.
Сурови или готвени
Готвените домати и преработените доматени продукти притежават много от ползите за здравето, които получаваме и от суровите домати, въпреки че някои ензими и полезни съставки се разрушават при термичната обработка.
Източник: dieti.info
галерии
Facebook коментари